slide1.jpgslide1_1.jpgslide1_2.jpgslide1_3.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpgslide5.jpgslide6.jpgslide7.jpgslide8.jpgslide9.jpgslide9_1.jpgslide9_2.jpgslide9_3.jpgslide9_4.jpgslide9_5.jpgslide9_6.jpgslide9_6_1.jpgslide9_7.jpgslide9_8.jpgslide9_9.jpgslide9_9_1.jpgslide9_9_2.jpgslide9_9_3.jpg

Uzimljavanje pčela

pcele 1Ionako škrta paša za pčele je ovih dana, s promjenom vremena, završila. Iskreno govoreći da ono što nije ni počelo ne može ni završiti. Tako je bilo i sa pčelinjom pašom ove godine ovdje oko nas. Proljeće je započelo s kišom i nijedan cvat nisu mogle uhvatiti. Rašeljka, trešnja, kruška, jabuka i livada su samo cvjetale reda radi i prirodonoga kalendara u, najprije slani, a zatim i u kiši. Poslije toga je malo rastupilo i onda nastupile i suše i žege. Ostalo je sve spaljeno o polovice rujna. Kiša je za vrisak iledinu došla prekasno jer je trebalo dugo vremena za oporavak, a onda niže temperature ne dopuštaju da biljka medi, a to je znak i jeseni i završetka sezone. Jadna je sezona za pčelare kada se mora o Ilindanu ili Gospojini pčelama davati pogača.

Sada je vrijeme raspoređivanja meda u košnicama da imaju dovoljno za zimu, davanja lijeka i skidanja nastavaka tamo gdje je vjetrovitije i izloženije vjetrovima. Ako bude jake zime pčela voli da joj je i med na dohvatu ruke i da ne mora zulati po košnici i tražiti nešto za jelo kao gladan čovjek po praznom podrumu.

Sada bih rekao jednu nepobitnu činjenicu i istinu i sebi i svima kojima treba meda ove godine: "Čuvajte se meda ove godine s niskom cijenom, jer sve može biti, a najmanje med!"

pcele 2

Da je ovo bio barem početak rujna...

pcele 3

Bijelji vosak na ramovima kazuje da su zadnjih dana dobro radile...

pcele 4

Legla osiguravaju budućnost, ako bude dovoljno meda za njih... za njih mora biti, a ostale kako bude

pcele 5

Kako tako zimnicu su same sebi osigurale, a to je već nešto dobro. Dovoljno je dati i lijek i čekati proljeće s novom nadom u Božji blagoslov i bolju pašu...

pcele 6

Moji mentori i moji profesori se uzorno brinu o našem pčeliinjem stadu...

fra Franjo Mabić

© Fra Franjo Mabic 2011 | Developed by: artbysoft.com