slide1.jpgslide1_1.jpgslide1_2.jpgslide1_3.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpgslide5.jpgslide6.jpgslide7.jpgslide8.jpgslide9.jpgslide9_1.jpgslide9_2.jpgslide9_3.jpgslide9_4.jpgslide9_5.jpgslide9_6.jpgslide9_6_1.jpgslide9_7.jpgslide9_8.jpgslide9_9.jpgslide9_9_1.jpgslide9_9_2.jpgslide9_9_3.jpg

Srnetina u vinu

srnetinauvinu 5Lovci su se zahuktali, pa treba koji recept da čim bolje iskoriste ulovljeno. Ovaj recept u postupku me podsjeća na spravljanje naše stare čorbe škriljkače. Naime, kada se spravlja ova čorba krumpirača, onda se sve stavi odjedanput i ništa se ne dira dok sve ne bude spremno za blagovanje. Tako se radi i na početku sa srnetinom na crnom vinu.
Srneće meso se izreže na sitnije komade. Dobro je da bude i jedan dio junetine u ovom sastavu. Onda se počne polako slagati u lonac meso jedno i drugo, rezana kapula, ribana ili rezana mrkva, češnjak, panceta u sitnijim kockama, sol, papar, feferon ili ljuta paprika, mirodijsko bilje – bosiljak, ruzmarin, origano, menta, lovor ili ono što vam je pri ruci. Kada smo sve ovo posložili, onda nalijemo crno vino da pokrije sve spomenuto i stavljeno u lonac.
Na početku pojačamo vatru dok prokuha, a potom se smanji vatra na osrednju i ostavi kuhati najmanje dva puna sata. (Ovo na fotografijama je kuhano puna tri i pol sata. Duljina kuhanja ovisi o količini spravljenoga materijala, ali i o vrsti vatre, ovje još i o vinu koje ima raniju točku ključanja…) Ovoliko vremena nam treba jer alkohol ključa ranije nego voda i mora meso sa sastojcima se dobro skuhati, ukuhati i napraviti sve kao jedan umak.
Pri koncu kuhanja se opet vatra pojača i stave se rezane gljive kojih desetak minuta. Poslije toga naša srnetina u crnom vinu je spremna za blagovanje.
Najjednostavniji prilozi su kuhana riža ili tučeni krumpir, a nije rečeno da ne mogu i drugi prilozi kao kuhani grašak ili sačivica.
U crnom vinu je kuhano, pa ako se i nastavi s vinom neće biti problema, iako može i jako sortno bijelo vino ili koje domaće pivo.

srnetinauvinu 1

Srneće meso se primpremi na jednake komade - u priliku...

srnetinauvinu 1a

Stavi se odmah kapula, češnjak i mrkva...

srnetinauvinu 1b

Mirodijsko bilje će dati svoj nezamjenjivi obol...

srnetinauvinu 2

Kada ulijete vino, mora prekriti sve meso i dodatke, osim ovih plivača koji isplivaju uvijek na vrh... Zaklopite i ne dirajte barem tri sata...

srnetinauvinu 3

Pri kraju dolaze pirjane gljive...

srnetinauvinu 4

Sve to još malo prokuha, i ... to je to!

srnetinauvinu 5

Zanovjetno i zahtjevno, ali i lijepo, ukusno da se lovce pohvali kako se njihov trud da uvijek lijepo sustolnicima ponuditi i zajedništvo obitelji i prijatelja osvježiti i na ovakav način...

fra Franjo Mabić

© Fra Franjo Mabic 2011 | Developed by: artbysoft.com