slide1.jpgslide1_1.jpgslide1_2.jpgslide1_3.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpgslide5.jpgslide6.jpgslide7.jpgslide8.jpgslide9.jpgslide9_1.jpgslide9_2.jpgslide9_3.jpgslide9_4.jpgslide9_5.jpgslide9_6.jpgslide9_6_1.jpgslide9_7.jpgslide9_8.jpgslide9_9.jpgslide9_9_1.jpgslide9_9_2.jpgslide9_9_3.jpg

Zapečena tjestenina

zapecenatj 2Ovu vrstu jela Talijani koriste skoro uvijek kada im preostane od jednoga objeda, pa da ne ponavljaju ili pogrijavaju jedno te isto jelo, pribjegavaju zapicanju tjestenine i to svake vrte. No, nije rečeno da se ne može ciljano napraviti zapečena tjestenina. Itekako. Mi govorimo o onom redovitijem načinu i iskorištavanju hrane da ne propada i da bude opet nova i jednako lijepa. E, to je moguće ovim načinom svih tjestenina. Najviše se pribjegava zapicanju špageta i makarona. Nekada se špageti mogu zapeći kao naši uštipci ili izlivače i onda se režu na komade kada će se poslužiti, a to je znak da su dovoljno tanki komadi i elegantni.
Zapeći tjesteninu je skoro kao i grah u smislu da nam treba dodati i začina i mirodija i koju kap masnoće. To je i logično jer se već tjestenina i ohladi, pa je treba osvježiti. Obično nije važno koji je začin ili umak bio ranije.
Na tjesteninu tek kuhanu ili preostalu od objeda dodajemo kiselo vrhnje ili koji topljeni sir ili ako se ne bojimo masnoća i jedno i drugo. Parmezan ribani ili suhi ovčji sir bi bilo grijeh zaboraviti. Zatim može ići i feferon, ako će ići kao predjelo, koja kap ulja sve dobro izmiješati, staviti u glinenu ili vatrostalnu posudu i dvadesetak minuta peći u pećnici na tristo i jače stupnjeva.
Većina sustolnika će vam reći da je bolje i ukusnije nego ono prvi put posluženo. Mislim da govore istinu i zato pribjegavam češćem spravljanju zapečene tjestenine.

zapecenatj 1

Ostatak tjestenine ili ciljano spravljenu tjesteninu u glinenoj posudi pripremimo za zapicanje... malo vrhnja, parmezana i koju kap ulja, onda u pećnicu na 300 Celzijevih dvadesetak minuta...

zapecenatj 2

Miris lijep, okus još bolji, a nije ni za oči loše...

zapecenatj 3

To je posve novo jelo od onoga što smo ga blagovali za raniji objed...

zapecenatj 4

Detalj zapečenih makarona...

fra Franjo Mabić

© Fra Franjo Mabic 2011 | Developed by: artbysoft.com