slide1.jpgslide1_1.jpgslide1_2.jpgslide1_3.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpgslide5.jpgslide6.jpgslide7.jpgslide8.jpgslide9.jpgslide9_1.jpgslide9_2.jpgslide9_3.jpgslide9_4.jpgslide9_5.jpgslide9_6.jpgslide9_6_1.jpgslide9_7.jpgslide9_8.jpgslide9_9.jpgslide9_9_1.jpgslide9_9_2.jpgslide9_9_3.jpg

Plodovi mora sa špagetima

plodovimora 15Plodovi mora se obično zovu dagnje – pedoče, crne školjke, škampi, sipa i lignja, a ostalo što dođe, dobro je došlo, posebice ribe što ih stavljamo u brudete. Za sve je važno da je svježe i da ne sumnjate u kakvoću jela što ga spremate. Ovo što vidite na fotografijama je svježe i spravljeno za moje goste Izbičijade 2013.
Očistimo i operemo sve što treba i na vrijeme razvrstamo što i kako ćemo po redu stavljati. Prvi se stavljaju na vrelo ulje i satrveni češnjak koji kasnije izbacimo, oni dijelovi koji se trebaju dulje kuhati i pirjati, pa zatim redom stavljamo sve do onih kojima treba najmanje vremena. Međutim nećemo pogriješiti, a ko sve navedeno stavimo u priliku s vremenom jer to je sve u minutu dvije razlike. Ako su vam školjke obilate, onda u pola kuhanja odstranite kućice i stavite samo plod u lonac. Jednako se to može uraditi i sa škampima da vam ne oduzimaju prostor, a koriste ste jednako ostavili u loncu.
Ne treba miješati. Dovoljno je svako toliko lonac malo prodrmati. Začini se mogu birati, kao sol i papar po osobnoj želji, ali se ipak savjetuje na koncu kuhanja staviti sitno rezani peršin. Imajmo na umu da plodovi mora traže i sos od rajčice, ako će biti tjestenina, a rajčica nije nikada viška u kuhinji i na stolu.
Od tjestenina mogu ići i druge tjestenine, kao i njoki, ali ono najuobičajenije je da skoro uvijek s plodovima mora idu špageti.

plodovimora 11

Potrebite namirnice za spravljanje plodova mora

plodovimora 12

Kada je umak spreman, onda se stavljaju plodovi mora

plodovimora 13

Nakon dvadesetak minuta, sve je spremno za postavljanje na stol, za sustolnike

plodovimora 14

Može se poslužiti i odvojeno od umaka i tjestenine, a može i sa samim umakom, kao i sa tjesteninom... Ovisi o želji sustolnika.

plodovimora 15

Ipak se najčešće poslužuje i blaguje na ovaj način.

fra Franjo Mabić

© Fra Franjo Mabic 2011 | Developed by: artbysoft.com