slide1.jpgslide1_1.jpgslide1_2.jpgslide1_3.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpgslide5.jpgslide6.jpgslide7.jpgslide8.jpgslide9.jpgslide9_1.jpgslide9_2.jpgslide9_3.jpgslide9_4.jpgslide9_5.jpgslide9_6.jpgslide9_6_1.jpgslide9_7.jpgslide9_8.jpgslide9_9.jpgslide9_9_1.jpgslide9_9_2.jpgslide9_9_3.jpg

Odrezak pastrve u umaku

Za ovo jelo potrebna nam je veća pastrva nego uobičajeno. Obično za roštilj - gradela se uzima pastrva veličine 17 - 20 cm ili da ih je šest u jednom kg. Međutim za odreske od pastrve, da bi bolje uspjeli, potrebna je barem dvostruko veća i teža pastrva - najmanje 30 dkg.

Ako je svježa i nezamrzavana, stavite ju u zamrzivač par sati da se stegne, a ako je trebate razmrzavati, to ne činite do kraja.

Tako polusmrznutu dobro posušite i tankim nožem (onim za mezu) narežite iznad kralježnice s jedne i druge strane. Ako odstranite time pobočne košćice, dobro ste uradili, ako li pak ne, ne brinite se jer se one iz tako polusmrznutoga mesa lako vade.

Ne bacajte sredinu i glavu jer možete napraviti lijepu riblju juhu s rižom ili graškom.

U posudu na vrelo ulje (jedna žlica) ubacite malo kosanog češnjaka (30 sekundi) i dodajte kosanu kapulu, miješajte dok kapula ne požuti i dobrano omekša. Na to dodajte čašu bijeloga vina i kada se ono zagrije dodajte so(k)s od rajčice ili, ako je sezona, svježu, oguljenu rajčicu. Ne zaboravite dodati malo soli i papra, te, po ukusu, celer, peršin i ruzmarin. Kada ste nakon pola sata dobili taj umak, stavite po volji narezane odreske pastrve. Dovoljno je držati ih desetak minuta na temperaturi od 200 Celzija, nekih dva puta preokrenuti i jelo je gotovo.

Ne bojte se, nije zapetljano, a trud se isplati. Posebno jer je to jelo s malo kalorija.

Kao prilog mogu ići sve vrste priloga što se serviraju uz ovako obilate umake: pire krumpir, riža, tjestenine ili različito povrće, primjerice lešo mrkva.

Salate se nisu pokazale tako potrebitim uz ovo jelo, ali zato…

Ako vam, primjerice, dolaze visoki gosti ili oni koji se razumiju u kuhinju, ovdje se možete pokazati i vi da ste netko i nešto. Uzmite ruma, ili koji francuski mirisni konjak i jednu dobru čašu ulijte u jelo koje još krčka. Kada ga ponesete na stol, primaknite šibicu i zapalite. Plavo-crveni plamen i lijepi miris će vam reći da ste imali pravo. Valjda će i gosti doći sebi, pa i čestitati. To se zove flambiranje.

Vino se ne smije preskočiti, pa bilo to petkom ili svecom.

© Fra Franjo Mabic 2011 | Developed by: artbysoft.com