slide1.jpgslide1_1.jpgslide1_2.jpgslide1_3.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpgslide5.jpgslide6.jpgslide7.jpgslide8.jpgslide9.jpgslide9_1.jpgslide9_2.jpgslide9_3.jpgslide9_4.jpgslide9_5.jpgslide9_6.jpgslide9_6_1.jpgslide9_7.jpgslide9_8.jpgslide9_9.jpgslide9_9_1.jpgslide9_9_2.jpgslide9_9_3.jpg

Keške

Ovo je također staro bosansko, ujakovo (fratarsko ) jelo, posebice zimi i u vrijeme blagoslova kuća ili učestalih sprovoda i posjeta bolesnika kada se ujak mogao na miru samo ujutro najesti i više ništa preko dana ne jesti. To je jelo, rekli bi stari, kuvetno - kalorično i dugo odgađa glad.Naime, domaća kokoš se skuha u većoj količini vode i nikakav se začin ne nadodaje u vodu, odnosno juhu.

Kada se kokoš skuha, vadi se i ohladi toliko da se može golim rukama skidati meso s kostiju. Kada ste skinuli i usitnili meso, onda stavite u vodu ostupani ječam ili kako se danas zove, geršlo i kuhajte dobar sat. Kada se geršlo nazbubrilo, nadodajte iščijano kokošje meso i ništa više. Nikakvih začina ili dodataka. Kada vidite da lonac postaje jedna sjedinjena masa, jelo je gotovo. Skinite ga i ostavite na hladno.

A kada želite jesti, odvadite željenu količinu, dodajte ulja, soli, papra, celera, peršina, malo vegete ili još što hoćete. Dodajte malo vode i zagrijte po volji. Uvjerite se da su se ujaci znali zdravo hraniti.

Jelo se ne začinja i ne soli, jer će stajati više dana, a upravo ta posnost i ostavljanje na hladnu podu ga konzerviraju i čuvaju barem za jedan tjedan i kada je temperatura viša. Kako neće moći trajati više u hladnijem dobu i mjestu?!

I ovom jelu treba napraviti negdje jedan vidljivi spomenik, ali i kuharicama koje ga žele pripremati kao i tirit pitu. Traži malo više vremena, ali te oslobodi kao noćna smjena – radiš noć, slobodan si dva dana; tako i ovdje malo se potrudi pa za nekoliko dna imaš gotovo jelo u kući.

Ne bira nikakvo piće, uopće nije rasista. Sve što je tu dobro je! Pivo! Vino! Sok –ne! Jogurt – ako morate! Na tolike kalorije Blatina ili Dingač ispunjaju križaljku.

© Fra Franjo Mabic 2011 | Developed by: artbysoft.com