slide1.jpgslide1_1.jpgslide1_2.jpgslide1_3.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpgslide5.jpgslide6.jpgslide7.jpgslide8.jpgslide9.jpgslide9_1.jpgslide9_2.jpgslide9_3.jpgslide9_4.jpgslide9_5.jpgslide9_6.jpgslide9_6_1.jpgslide9_7.jpgslide9_8.jpgslide9_9.jpgslide9_9_1.jpgslide9_9_2.jpgslide9_9_3.jpg

Jarebica i prepelica (u lovačkom umaku)

Jarebica, bila poljka ili kamenjarka, i prepelica se mogu pripremiti kao i zec na lovački način u umaku.

Postupak je skoro jednak kao i u ostalih umaka i divljači na lovački način.

Očistite, operite, rasijecite jarebice na četiri komada, a prepelice mogu ostati u komadu ili rasijecite najviše na dva i stavite u vodu da čekaju dok vi pripremite umak u koji ćete kasnije staviti meso.

Umak je klasični počevši od vrela ulja na koje se stavlja češnjak koju sekundu, pa zatim sitno rezana kapula i mrkva, pa bijelo vino i rajčica do svih vrsta začinskog bilja, vegete, soli i papra. Kada je rajčica izgubila pjenu, stavite meso neka se kuha jedan sat i pazite na gustoću umaka.

Neka vam je pri ruci i kiselo vrhnje jer vam može zatrebati radi boje ili gustoće umaka. Ako ga i izostavite niste pogriješili, jer ovo je jelo s malo kalorija i malo masnoća, pa bi bilo dobro da ga vrhnje ne kvari, ali ako se mora, onda je druga pjesma.

Prilog uobičajen - pura, domaća ili instant, sasvim svejedno.

Salate se obično izostavljaju.

Piće - dobro, nikako kiselkasto vino.

Iza svega, kao i iza svih lovačkih umaka, ide jedan dobar digestiv - amaro, Petrus, Fernet Branca, domaća orahovača ili domaći pelinkovac, ili čak srčanik.

Niste ni svjesni koliko mi toga imamo u našim kuhinjama i kantinama. Puno više i raznovrsnije od drugih, ali nama naše nije dobro. Tuđe je uvijek bolje. Nažalost! Dokle?!

© Fra Franjo Mabic 2011 | Developed by: artbysoft.com