slide1.jpgslide1_1.jpgslide1_2.jpgslide1_3.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpgslide5.jpgslide6.jpgslide7.jpgslide8.jpgslide9.jpgslide9_1.jpgslide9_2.jpgslide9_3.jpgslide9_4.jpgslide9_5.jpgslide9_6.jpgslide9_6_1.jpgslide9_7.jpgslide9_8.jpgslide9_9.jpgslide9_9_1.jpgslide9_9_2.jpgslide9_9_3.jpg

Divlji zec (na lovački način)

divljizec 1Svi veliki kuhari ili kuharski priručnici će vam i danas uz obilate začine koje imamo u vrtovima ili trgovinama reći da se i domaći, pitomi zec, kunić treba prije nego se počne obrađivati, staviti u tekuću vodu sat-dva, pa onda pristupiti obradi. Razlog je da izađe iz mesa silina, ili divljina iz divljega. Dakle, eto razloga za početak.

Poslije toga se zec isiječe na pristojne komade kao da ćemo ga peći u pećnici. Ne smiju biti preveliki komadi, ali ne i presitni. Neka stoje u vodi dok dođe vrijeme na njih.

Ne može vam biti puno povrća u loncu za ovu prigodu. Naime, na vrelo ulje stavljajte mnogo kapule i mrke i neka se dugo pirja, potom dodajte začinsko bilje gdje će biti vriska i kadulje, a na koncu i bijeloga vina. Imajte pri ruci uvijek jedan ili dva kisela vrhnja jer nikada nisu od viška. Zeca stavljajte kada se sve lijepo ujedinilo i neka se kuha naredni sat vremena. Tada možete nadodati krumpir rezan na ploške kao za gulaš. Ako se odlučite za to, onda vam kasnije neće trebati prilog osim kruha.

No, ako ne želite tako krumpir unutra, možete ga kuhana pripremiti posebno, kao i rižu ili koju od tjestenina, ali je ničim ne začinjati osim malo ulja ili margarina i ubaciti kao dekoraciju zeleni svježi celer i peršin.

Uz divljač svake vrste ide dobro piće. I Žilavka i Blatina dobro prate ovaj recept. Tanka i kiselkasta vina udaljite jer ćete pokvariti kuharov trud. Slično je i s pivom.

divljizec 1

Divlji zec na lovački gulaš ili način...

© Fra Franjo Mabic 2011 | Developed by: artbysoft.com