slide1.jpgslide1_1.jpgslide1_2.jpgslide1_3.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpgslide5.jpgslide6.jpgslide7.jpgslide8.jpgslide9.jpgslide9_1.jpgslide9_2.jpgslide9_3.jpgslide9_4.jpgslide9_5.jpgslide9_6.jpgslide9_6_1.jpgslide9_7.jpgslide9_8.jpgslide9_9.jpgslide9_9_1.jpgslide9_9_2.jpgslide9_9_3.jpg

Sveti Odilon iz Clunya (962 – 1049.) - 1. siječnja

svetiodilon 11Sv. Odilon iz Clunya (962 – 1049.) se slavi 1. siječnja. Zagovornik je izbavljenja duša iz čistilišta i zaštitnik od žutice. Odrastao je u glasovitom samostanu Cluny. Sa svojih dvadeset i devet godina je postao pomoćnik opata velikoga samostana i veoma brzo ga naslijedio. Istakao se vođenjem samostana u velikoj vjernosti Evanđelju koje se potvrđivalo strogim samostanskim životom i brigom prema siromasima. Čak je u kriznim godinama gladi prodao zlatno posuđe i krunu da bi pomogao siromasima. Obnovio je samostan, posebice crkvu i klaustar koje je našao u drvetu a otavio u mramoru. On je također u Crkvi dao svoj veliki doprinos da se 2. studenoga slavi Dan mrtvih. On je ustanovio ovaj dan i naredio da sve samostanske zajednice koje pripadaju njima moraju taj dan moliti za mrtve i sjetiti se na poseban način svojih mrtvih. To je bilo pogodno staviti iza svetkovine Svih Svetih i tako je to brzo prihvaćeno u cijeloj Crkvi. Papa je tako 1748. naredio da se slave Svete Mise za pokojne ovaj dan, a posebice za duše u čistilištu jer njima su molitve najpotrebnije.
Odilon je živio vjerno Evanđelju i Crkvi i strogo opsluživao Pravilo sv. Benedikta, iako je puno trpio i patio od bolesti zadnjih desetak godina života. Umro je posjećujući jedan od svojih samostana. Punih pedeset i šest godina je bio opat, poglavar samostana i čitave zajednice samostana.
Dan prije smrti je zatražio da ga unesu u crkvu da u njoj umre, kada je već primio sakramente umirućih. Umro je na krevetu načinjenom od krpetina i pokriven pepelom.

svetiodilon 11

Sveti Odilon iz Clunya

fra Franjo Mabić

© Fra Franjo Mabic 2011 | Developed by: artbysoft.com