slide1.jpgslide1_1.jpgslide1_2.jpgslide1_3.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpgslide5.jpgslide6.jpgslide7.jpgslide8.jpgslide9.jpgslide9_1.jpgslide9_2.jpgslide9_3.jpgslide9_4.jpgslide9_5.jpgslide9_6.jpgslide9_6_1.jpgslide9_7.jpgslide9_8.jpgslide9_9.jpgslide9_9_1.jpgslide9_9_2.jpgslide9_9_3.jpg

Divljač - vepar i srndać na lovački način

Razmrznuto, ako nemate svježega, meso se izreže na kockice i stavi u posudu najmanje desetak sati, s klinčićima, limunom i narančom rezanim na kolutiće, zrelim (modrim), bobicama smreke, umočeno sve u crno vino.

Bijeli luk se nareže i prvi stavlja u dobru čašu vreloga ulja u posudi. Čim češnjak počne žutjeti, a to se događa i prije minute, stavlja se sitno rezana kapula, najmanje dobar tanjur za juhu; a odmah se dodaje i mrkva. Neprestano se povrće miješa da ne zagara, ali i da se pirja. Kada se počne ujedinjavati, nakon dvadesetak minuta dodaje se nešto bijeloga vina a oni bogatiji Martell ili Courvasier, pa malo iza toga umak od rajčice ili oguljena isjeckana rajčica.

Povrće je pripremljeno. Sada se pomno uzima meso bez aroma i začina i stavlja se u lonac. Mesu treba oko sat vremena da se kuha, na ne baš prejakoj vatri. Po volji se dodaje sol, papar ili bolje slavonski feferon jer je korisniji i zdraviji, zatim ružmarin ili vrisak. Zadnjih pola sata se dodaju celer, peršin, bosiljak i lovor. Na sve ovo se dodaje dobra vinska čaša onoga vina u kojem je meso odstajalo. Sve mijenja i aromu i ukus. Dolazi se tako ispunjenju pravoga lovačkog recepta.

Ako odmah nisi zadovoljan okusom, bojom ili gustoćom gulaša, dodaj jetrenu paštetu ili kiselo vrhnje ili pak još umak od rajčice, dobro dođe i žlica senfa.

Nije naodmet staviti kockicu dvije vegetinih goveđih ili kokošjih kockica.

Za prilog mogu ići tjestenina, kuhani krumpir, pire krumpir, riža, a uz divlju svinjetinu i srndaća ide najbolje i najlogičnije, ili ako hoćeš, najisprobanije pura, pa bila domaća ili instant.

Puru ćeš najbolje pripremiti držeći se uputa na konfekciji. Ne zaboravi sol i malo margarina ili ulja staviti u vodu. Tako se lakše pura spravi - umiješa, a i puno je mekša.

Piće ti možeš i zaboraviti, ali neće drugi. To je crnjak – prema boji jela.

Dobro vino prati ovoliki trud. Ne boj se da ćeš u restoranima naći nešto ovako. I tvoje koje misliš da je mnogo gore, ja te uvjeravam da je deset puta bolje nego ono koje skupo plaćaš. Nazdravi svome trudu i uspjehu.
© Fra Franjo Mabic 2011 | Developed by: artbysoft.com