slide1.jpgslide1_1.jpgslide1_2.jpgslide1_3.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpgslide5.jpgslide6.jpgslide7.jpgslide8.jpgslide9.jpgslide9_1.jpgslide9_2.jpgslide9_3.jpgslide9_4.jpgslide9_5.jpgslide9_6.jpgslide9_6_1.jpgslide9_7.jpgslide9_8.jpgslide9_9.jpgslide9_9_1.jpgslide9_9_2.jpgslide9_9_3.jpg

Jaglac, jagluk ili jagorčevina – Primula veris (čaj, lijek)

JAGLAC 1Jaglac ili jagorčevina – Primula veris (čaj, lijek) (Još se i zove Cvijeće iz Marijina vrta ili Ključevi naše Gospe.)To je trajna šumska trava ili biljka koja svake godine iznova raste i cvjeta u proljeće. Naziv joj kaže da spada u obitelj ljubičica koje, usput budi rečeno, imaju miris meda.Cvjeta od ožujka do svibnja i u tom vremenu se beru cvjetovi, suše i pripremaju za čajeve. Korijen se vadi kada biljka iscvijeta. Suše se kao i feferoni, nanizani i kao duhan na zraku.
Čaj od jaglaca – jagorčevine je jedan od prvih proljetnih čajeva i zato se koristi da pročisti naš organizam poslije teških i jednoličnih hrana tijekom cijele zime.On obilato nadomješta vitamin C, olakšava kašalj, čisti crijeva i dišne organe i tako ublažava ili udaljuje upale pluća.
Ako se dugo uzima čaj od jaglaca on zacijelo liječi giht i reumu, ali treba biti ustrajan. Također isti čaj jača živce i srce, dok u isto vrijeme ublažava glavobolju i migrenu i pomaže bolji san.

jaglac 2

Ljepota jaglaca u rano proljeće

jaglac 4

Jaglac, jagluk ili jagorčevina je dobri čaj i lijek, ali je i oku lijep...

jaglac 5

Sada mu je vrijeme u rano proljeće, zapravo u našim visinama se tek pojavljuje, a negdje su ga kiše dotukle kao i ovaj na putu za Gornju Britvicu...

fra Franjo Mabić

© Fra Franjo Mabic 2011 | Developed by: artbysoft.com