slide1.jpgslide1_1.jpgslide1_2.jpgslide1_3.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpgslide5.jpgslide6.jpgslide7.jpgslide8.jpgslide9.jpgslide9_1.jpgslide9_2.jpgslide9_3.jpgslide9_4.jpgslide9_5.jpgslide9_6.jpgslide9_6_1.jpgslide9_7.jpgslide9_8.jpgslide9_9.jpgslide9_9_1.jpgslide9_9_2.jpgslide9_9_3.jpg

Jagoda divlja – Fragaria vesca L. (voće, čaj, lijek, kozmetika, napitak, liker)

jagodadivlja 1Jagoda divlja je veoma korisna i svestrana biljka od koje se koriste i cvjetovi, korijeni i listovi, a napose plodovi.Listovi i cvjetovi se beru u proljeće i suše u hladu. Od njih se prave različiti čajevi. Plodovi divlje ili šumske jagode se skupljaju u svibnju ili lipnju, ovisi o nadmorskoj visini. Od plodova se prave tolika slatka jela da i ne možemo ni izbrojati jer svi žele miris divlje jagode upitomiti u svoje slatke jelovnike sve do sladoleda ili čak u kozmetici jednako i višestruko.
Čak se kaže da su plodovi, osim što su hranjivi, veoma dobri depurativi – čistači krvi i krvnih sudova.
Jagoda je bogata željezom, fosforom i kalcijem a k tome u njoj se nalaze i vitamini C, Bl i B2.
Čaj od jagode se pravi tako da se stavi četiri grama jagode u litra kipuće vode i uzima se tri do četiri puta na dan.
Čaj od listova šumske jagode se preporuča za bolje izlučivanje mokrače i čišćenje krvi, a pored svega djeluje umirujuće pa se zato savjetuje i onima koji imaju malo tanje živce. A dok traje sazrijevanje jagoda savjetu se da se svaki dan da se pojede po 125 zrelih jagoda. To bi se zvao „jagodni dan“, a zadaća mu je da potpuno očisti opterećenu jetru.
U kozmetici listove jagode potopimo u vodi i nakon nekoliko vremena stavimo na mjesta gdje su nam bore ili crte podobro suviše i to ih briše ili smanjuje, ali ipak nikada više od pedesetpetgodišnjaka neće biti maturanta ili maturantice. Živi čak i do 1500 metara nadmorske visine u svim uvjetima.

jagodadivlja 2

Jagoda divlja u proljetnom cvijetanju...

jagodadivlja 1

Ovakvu zdravu divlju jagodu sa cvijetovima ili bez njih, se presadi u lončić ili u bašču, i to postaje ona glasovita mjesečarka jagoda, koja pod ljudskim ravnanjem i upravom više puta u godin donosi plodove. Ovo mi miriše na onu staru grčku izreku da kada čovjek ne bi rezao lozu, nikada ne bi okusio vina... "Bog podloži čovjeku sve i dade mu na upravu, a on samo da prizna Boga i njemu znadne zahvaliti..., ali zmija, jabuka i Eva su drugačije odlučili..."

fra Franjo Mabić

© Fra Franjo Mabic 2011 | Developed by: artbysoft.com